Camellia Sinensis- pasja herbaciarzy…

Witajcie na blogu poświęconemu naszej pasji.
Nazwa naszego sklepu „Camellia Sinensis” https://camelliasinensis.pl pochodzi od łacińskiej nazwy krzewu herbaty, w którym posiadamy ponad 200 herbat oraz 40 kaw, (wyselekcjonowanych spośród ok. 4 000 herbat! do których mamy dostęp), można je dotknąć i powąchać w specjalnie przeznaczonych do tego testerach. Sprowadzamy je samodzielnie, herbaty z dodatkami i owocowe są mieszane w światowym centrum herbaty; Hamburgu firmy o 180 letnim doświadczeniu. Herbaty transportujemy w klimatyzowanych kontenerach, dzięki czemu trzymane są od początku do końca w najlepszej dla nich temperaturze. Herbaty przechowujemy w samo uszczelniających się puszkach bez dostępu światła dziennego.
Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, iż herbata biała, czarna, zielona, czerwona, żółta oraz turkusowa pochodzą z jednego krzewu herbaty Camellia Sinensis. Ciekawostką jest to, że rooibos, którego niektórzy mylą z herbatą czerwoną, pochodzi z czerwonokrzewu i nie jest herbatą (tak! zgadza się). Podobnie jest z yerba mate, z tym, że ta pochodzi z ostrokrzewu paragwajskiego. Nasze kawy to w 100% arabiki bez dodatku robusty z upraw wysokogórskich m.in. najdroższa kawa świata czyli Kopi Luwak.
Czarna herbata charakteryzuje się jasno lub ciemnoczerwonym naparem o bardzo przyjemnym, jednak ulotnym aromacie. Regularne picie czarnej herbaty poprawia zdolność koncentracji i myślenia, wpływa korzystnie na układ krwionośny, a dodatkowo usprawnia trawienie i ma działanie bakteriobójcze.
Zielona herbata sprzyja trawieniu i usuwa uczucie przepełnionego żołądka. Wzmacnia zęby, odświeża oddech i chroni przed próchnicą. Niektóre z polifenoli zawartych w herbacie potrafią hamować oddziaływanie związków odpowiedzialnych za powstawanie zmian nowotworowych.
Herbata biała pomaga obniżyć uczucie stresu oraz napięcia. Dzięki zawartym w niej polifenolach, chroni organizm przed atakiem wolnych rodników przyczyniających się do starzenia organizmu. Jest inaczej nazywana „eliksirem młodości”.
Herbata czerwona obniża poziom złego cholesterolu. Przyspiesza trawienie alkoholu i powrót do jasności umysłu. Reguluje pracę przewodu pokarmowego, wspomaga pracę wątroby oraz pobudza procesy trawienne. Z tego względu polecana jest osobom, które starają się zrzucić kilka kilogramów.
Herbata turkusowa (oolong) uważana jest za jedną z najlepszych herbat w Chinach. W zależności od stopnia fermentacji ma on różny smak. Obniża całkowity poziom cholesterolu oraz stężenie glukozy w osoczu przez co jest dobra dla osób chorych na cukrzycę.
Rooibos, niezwykła herbata nie zawierająca zupełnie kofeiny, w związku z czym może być pita przed snem oraz przez dzieci. Ma działanie rozkurczowe (pomaga przy skurczach i kolkach), stymuluje wytwarzanie pokarmu u kobiet karmiących. Jako uspokajający, nie kaloryczny napój pobudzający przemianę materii, wspomaga kuracje odchudzające.

Dodaj komentarz